Over Wanda

“Het klassieke lied is een gedicht dat op muziek is gezet, meestal voor zang en piano. De rijkdom die het geeft om te zoeken naar nieuwe juwelen van liederen, het gedicht en de muziek eigen te maken, het te delen met publiek, het steeds opnieuw te zingen en er dan toch iedere keer weer net een ander lied van te maken, zoals een schilderij anders kan zijn iedere keer als je er – in ander licht of met een ander humeur – naar kijkt. Dát is wat mij drijft als uitvoerend zangeres.

 

De stem is een levend, vibrerend, helend en ‘spelend goed’ dat wij krijgen. Anderen te leren hun stem te gebruiken en vooral ervan te genieten, dát is wat mij drijft als docerend zangeres. Als je zingt, en het voelt niet lekker, het voelt als hard werken, dan kan je er donder op zeggen dat het ook niet zo mooi zal klinken. Leren zingen is leren minder te doen, spieren die niet nodig zijn bij de productie van de stem te ontspannen om zo een mooier geluid te krijgen. Dat voelt beter, dat klinkt beter en dat ziet er beter uit.”

Zingend de wereld rond

Wanda Peters behaalde in 1993 haar diploma als uitvoerend musicus (UM) aan het San Francisco Conservatory of Music. Zij vervolgde haar zangstudie aan het Utrechts Conservatorium bij Meinard Kraak.

 

Al op het conservatorium in San Francisco ontwikkelde zij een bijzondere interesse voor de taal van liederen. Zij begon in het Russisch en Pools te zingen, ontwikkelde toen een methode voor zangers om liederen in onbekende talen te kunnen interpreteren, en begon liederen te verzamelen uit de hele wereld. Dit leidde tot haar concertserie van drie liedrecitals “Around the World in 80 Songs”. Het repertoire in deze concertcyclus breidt zich nog steeds uit. Ze heeft liederen uit meer dan 60 landen in meer dan 40 talen uitgevoerd. In 2013 voerde zij met pianiste Abigail Richards een liedrecital uit met als thema “Moeders”, met liederen in 15 verschillende talen over moeders uit alle hoeken van de wereld.In 2014 gaf zij recitals van Friese liederen met pianiste Nynke Atsma en op De Dag van de Poëzie gaf zij met pianiste Carolien Drewes een recital van Nederlandstalige liederen.

 

Wanda woonde tussen 1988 en 2004 in Burundi, Argentinië, de Verenigde Staten, Kroatië, Oeganda, Namibië en Zuid Afrika. Altijd verdiepte zij zich in de taal en het liedrepertoire van haar gastlanden. In Zuid Afrika gaf ze een recital van  Afrikaanse liederen. In Kroatië studeerde zij bij zangpedagoge Dunja Vejzović. In Argentinië won zij een concours voor jong muzikaal talent van het YMCA. Ook was zij daar lid van het “Grupo de Estudio Vocal” waarmee zij zowel als solist als in ensembles veelvuldig optrad. In Burundi was zij solist met het koor van het Centre Culturelle Français. Vanaf haar afstuderen gaf ze zanglessen en recitals, was vocale coach voor solisten van koren, gaf lezingen en cursussen over het zangonderwijs, en over uitspraak in de zang.

 

In 2004 keerde Wanda terug naar Nederland, waar zij Zangstudio Bilthoven oprichtte.